AMD видалила усі маркування, які згадують про те, що її процесори Ryzen 7000 для настільних ПК виробляються на Тайвані. Вважається, що цей крок пов’язаний з вимогами КНР, хоча представники AMD спростовують це. Про це пише Tom’s Hardware.

З кришки процесора зник напис Diffused in Taiwan, який вказує, що чип всередині був виготовлений на Тайвані, але залишився напис Made in Malaysia, який вказує, що фінальна збірка, тестування та пакування процесора відбулося у Малайзії.

«У 2023 році AMD видалила країну виготовлення чипів (diffusion) з усіх нових CPU та APU, щоб узгодити процес маркування цих продуктів з іншим продуктами компанії» – сказав представник AMD журналістам Tom’s Hardware.

Компанія більше не буде маркувати шовкографією будь-які свої продукти, як споживчі, так корпоративні процесори, зазначенням країни, де було виготовлено кремнієву матрицю всередині чіпа (diffusion). У випадку з усіма hi-end продуктами AMD – ці кремнієві матриці створюються компанією TSMC на Тайвані.

Країна виробник чипа зазвичай не вказується на будь-якому процесорі, тому видалення AMD маркування скоріше за все не є обмеженням з боку КНР, наприклад, на мікросхемах Intel та інших компаній теж часто не вказується країна де було вироблено сам чип.

І хоча нова стратегія AMD щодо маркування чіпів офіційно не пов’язана з політичними причинами, безумовно, проблеми з маркуванням продуктів, призначених для Китаю також якось вплинули на це.

Раніше ходили чутки, що AMD відклала випуск Radeon RX 7900 у Китаї через пакування, на якому було вказано Тайвань як країну-виробника. Виробник периферійних пристроїв Corsair теж зіткнувся з невдоволеністю покупців у Китаї через упаковку, що спонукало його навіть принести публічні вибачення за «друкарські помилки».