Це вже стало настільки звичайною подією, що сайти новин майже не пишуть про нові пілотовані комічні запуски. Але SpaceX знову відправила на МКС космічних туристів на кораблі Crew Dragon Freedom у рамках місії Axiom Mission 3 (Ax-3) від компанії Axiom Space.

Ракета-носій Falcon 9 Block 5 (B1080.5) стартувала з майданчика LC-39A Космічного центру імені Кеннеді 18 січня 2024 р. о 21:49 UTC. Стикування з МКС заплановане на 20 січня 2024 р. о 10:15 UTC. Бустер B1080 повернувся на посадковий майданчик. Запланована тривалість місії Axiom Mission 3 – 14 діб.

Axiom Mission 3: SpaceX знову відправила туристів на МКС

У складі екіпажу Axiom Mission 3 чотири астронавти. Командир корабля – Майкл Лопес-Алегріа, (США/Іспанія), це його шостий політ у космос і вже другий з Axiom Space, провідним астронавтом якої він став після відставки з NASA. Пілот Вальтер Вілладі (Італія), другий політ, першим був суборбітальний на Virgin Galactic Unity влітку 2023 р. Спеціаліст Альпер Гезеравці (Туречинна) – перший турецький астронавт, полковник ПС Туреччини, перший політ. Спеціаліст Маркус Вандт (Швеція/Норвегія), астронавт European Space Agency (ESA) набору 2022 року, перший політ.

Наступна місія Axiom Space – Axiom Mission 4 запланована на жовтень 2024 року, склад екіпажу ще не оголошено. Раніше адміністратор NASA Джим Брайденстайн казав, що Axiom Space збирається відправити в космос актора Тома Круза.