Європейська комісія отримала пропозицію від компанії Apple відкрити NFC на iPhone та зараз збирає відгуки громадськості щодо цих зобов’язань. Ця пропозиція надійшла на фоні розслідування, яке було зосереджене на обмежувальних практиках Apple, пов’язаних з Apple Pay, зокрема, на контролі компанії над доступом до технології Near-Field Communication (NFC) для безконтактних платежів за допомогою мобільних пристроїв.

Попередні висновки Комісії свідчать про те, що Apple має значну ринкову владу на ринку «розумних» мобільних пристроїв та домінуючу позицію на ринку мобільних гаманців на iOS. Apple Pay – єдиний мобільний гаманець, який має доступ до необхідного апаратного та програмного забезпечення (NFC) на пристроях iOS для здійснення мобільних платежів у фізичних магазинах, що є недоступним для сторонніх розробників мобільних гаманців.

Щоб розвʼязати ці проблеми з конкуренцією, Apple запропонувала кілька зобов’язань:

  • Дозволити стороннім постачальникам мобільних гаманців та платіжних послуг отримувати доступ до функціональності NFC на пристроях iOS та взаємодіяти з нею за допомогою набору інтерфейсів прикладного програмування (API), без необхідності використовувати Apple Pay або Apple Wallet.
  • Застосовувати ці зобов’язання до всіх сторонніх розробників мобільних гаманців в Європейській економічній зоні (ЄЕЗ) та всіх користувачів iOS з Apple ID, зареєстрованих в ЄЕЗ, не перешкоджаючи використанню цих додатків для платежів в магазинах за межами ЄЕЗ.
  • Надавати додаткові можливості та функції, включаючи дефолт бажаних платіжних додатків та доступ до функцій автентифікації, таких як FaceID.
  • Встановити справедливі, прозорі та недискримінаційні критерії для надання доступу до NFC стороннім розробникам мобільних гаманців.
  • Створити механізм врегулювання спорів для перегляду рішень Apple про відмову в доступі до NFC.

Ці зобов’язання, якщо вони будуть прийняті, залишатимуться чинними протягом десяти років і контролюватимуться довіреною особою, яка звітуватиме перед Єврокомісією. Якщо Apple не виконає ці зобов’язання, на неї може бути накладено штраф у розмірі до 10% від світового обороту компанії.

Європейська комісія зараз запрошує зацікавлені сторони висловити свою думку щодо запропонованих зобов’язань Apple протягом одного місяця з моменту їх публікації в Офіційному журналі ЄС. Повний текст зобов’язань доступний на сайті Комісії з питань конкуренції.

Це розслідування є частиною ширших зусиль Європейської комісії, спрямованих на оцінку того, чи порушує поведінка Apple з Apple Pay правила конкуренції ЄС. Комісія розпочала офіційне антимонопольне розслідування в червні 2020 року, а в травні 2022 року надіслала Apple заяву про заперечення, в якій повідомила компанію про свою попередню думку, що вона зловживає своїм домінуючим становищем, обмежуючи доступ сторонніх розробників до технології NFC для безконтактних платежів.