Якщо вам здається, що пошук Google останнім часом стає гірше – вам не здається. Про це свідчать у тому числі нові дослідження німецьких науковців. Про це пише Mashable.

Науковці з Лейпцизького університету, Веймарського університету Баугауз та Центру аналізу масштабованих даних та штучного інтелекту дослідили результати 7 392 пошуків продуктових оглядів у Google, Bing та DuckDuckGo і дійшли висновку, що пошукова видача переповнена «потоком низькоякісного вмісту, особливо для пошуку продуктів, який продовжує приховувати будь-яку корисну інформацію». Значна кількість результатів, отриманих у відповідь на такі запити, були «відвертим SEO-спамом із відгуками про продукт».

Дослідження показало, що сайти зі спамом дуже поширені й вони займають перше місце у рейтингу Google. На думку вчених «пошукові системи, схоже, програють SEO-спаму гру в кішки-мишки».

«SEO – це постійна боротьба, і ми бачимо повторювані шаблони спаму у відгуках, які з’являються та щезають у результатах пошуку, оскільки пошукові системи та SEO-інженери по черзі коригують свої параметри», – йдеться у звіті. Попри те, що Google, Bing і DuckDuckGo видаляють спам, дослідники заявили, що це призводить лише до «тимчасового позитивного ефекту».

У звіті було вказано, що результати Google «певною мірою» покращилися між початком та кінцем експерименту. Проте, вчені виявили «загальну тенденцію до зниження якості тексту в усіх трьох пошукових системах». Дослідження попереджає, що з появою створеного ШІ спаму ситуація лише погіршиться.

«Ми робимо висновок, що динамічний рекламний спам у формі низькоякісного комерційного контенту масового виробництва заслуговує на більшу увагу», – зауважують дослідники.

Як повідомляє 404Media, те, що Google буквально завалений спамом, помічають і інші дослідники. Search Engine Journal, наприклад, сповістив, що у грудні 2023 року Google був виснажений «масованою спам-атакою», яка тривала декілька днів.