В українському сегменті Twitter (зараз X) після початку повномасштабного вторгнення росії збільшилося використання української мови. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого у журналі Communications Psyhology.

Його авторами стали Деніел Рацек, Бріттані Девідсон, Пол Тернер, Сяо Сян Чжу та Горан Кауерманн. У межах своєї роботи вони проаналізували майже 4,5 млн твітів від понад 62,7 тис. користувачів у період із січня 2020 року до жовтня 2022-го.

Спеціалісти спостерігали стійкий зсув від російської мови до української ще до вторгнення, який різко прискорився з його початком. Такі зрушення дослідники пов’язують значною мірою зі змінами у поведінці користувачів.

«Зокрема, наш аналіз показує, що більше половини російськомовних користувачів Twitter перейшли на українську мову з початком російського вторгнення. Ми інтерпретуємо ці висновки як свідомий вибір користувачів у бік більш української (онлайн) ідентичності та самовизначення себе як українців», – зазначили автори.

За їхніми висновками, використання українською мови зросло на 43% до повномасштабного вторгнення. Після його початку зростання стрімко прискорилося – аж на 87%.

Тими чи іншими соціальними мережами в Україні користуються  майже 100% громадян у віці 18-39 років. Серед них на Twitter, у різних вікових категоріях, припадають такі відсотки: 18-29 років (13%), 30-39 років (8%), 40-49 років (7%) та 50+ (1%).