Штучний інтелект вплине на майже 40% робочих місць у всьому світі, замінюючи одні та доповнюючи інші. Про це повідомляє Міжнародний валютний фонд.

«Стрімкий розвиток штучного інтелекту вразив увесь світ, викликаючи як захоплення, так і тривогу, а також порушуючи важливі питання про його потенційний вплив на світову економіку. Кінцевий ефект важко передбачити, оскільки ШІ впливатиме на економіку різними способами», – йдеться у повідомленні МВФ.

У фонді вважають за необхідне розробити політики для безпечного використання можливостей штучного інтелекту на користь людства. Оцінюючи потенційний вплив ШІ на світовий ринок праці, спеціалісти МВФ вважають, що в багатьох випадках він, швидше за все, доповнюватиме людську працю.

«Результати дослідження вражають: майже 40 відсотків робочих місць у світі піддаються впливу ШІ. Історично склалося так, що автоматизація та інформаційні технології, як правило, впливають на рутинні завдання, але однією з особливостей ШІ є його здатність впливати на висококваліфіковані робочі місця», – зауважують в фонді.

Як наслідок, країни з розвиненою економікою стикаються з більшими ризиками, пов’язаними зі ШІ. Але вони також мають порівняно більше можливостей для використання переваг технології.

За оцінками МВФ, у розвинених країнах близько 60% робочих місць можуть зазнати впливу ШІ. Приблизно половина з них може отримати вигоду від інтеграції штучного інтелекту, підвищивши продуктивність.

Для іншої половини ШІ може виконувати ключові завдання, які зараз виконує людина – це може знизити попит на робочу силу, що призведе до зниження заробітної плати й скорочення кількості найманих працівників. У найбільш екстремальних випадках деякі з цих робочих місць можуть зникнути.

Натомість на ринках, що розвиваються, і в країнах із низьким рівнем доходу вплив штучного інтелекту, як очікується, становитиме 40% і 26% відповідно.