Ресурс Visualcapitalist оприлюднив інфографіку, яка демонструє найбільші глобальні ризики 2024 року на думку світових лідерів. Інфографіка побудована на основі щорічного опитування проведеного World Economic Forum і відповідної доповіді, створеної за його підсумками.

В опитувані брало участь 1490 лідерів країн та бізнесів, які мали обрати по п’ять ризиків, що, на їх думку, можуть привести у 2024 році до криз всесвітнього масштабу.

Найбільші глобальні ризики 2024

Як можна побачити з графіку, найбільше занепокоєння бізнесменів та можновладців викликає збільшення кількості катастрофічних погодних явищ, цей фактор назвали 66% опитаних. На другому місті дезінформація та неправдива інформація згенеровані ШІ – 53%. Враховуючи що 2024 рік – це рік глобальних виборів, під час яких до виборчих дільниць піде 4 млрд людей у 60 країнах, дезінформація, яку тепер можна продукувати у промислових масштабах, це дійсно проблема. Третій пункт, поляризація суспільства, напряму пов’язаний з другим, непокоїть 46% світових лідерів. На четвертому місці збільшення вартости життя – 42%. На п’ятому з 39% – кібератаки.

Ескалація або спалахи міждержавних збройних конфліктів лише на 8 місці з 25%, атаки на критичну інфраструктуру на 9 місці з 19%, випадковий або навмисний ядерний інцидент на 15 місці з 12% занепокоєності. Останнє місце у Топ 20 займає крах технобульбашки – 4%.

Думки глобальних лідерів – це звісно ж дуже цікаво і демонструє чому саме вони збираються надавати найбільшу увагу, принаймні на рівні передвиборчих обіцянок. Але згадуючи яку приголомшливу сліпоту та нерішучість лідери країн світу вже який рік демонструють щодо головних спонсорів світових криз, цінність цього опитування, на жаль, не дуже висока.