Астрономи виявили незвичну екзопланету, яка за розмірами схожа на Землю. Вони вважають, що одна її півкуля занурена у вічну темряву, а інша – це розпечена лава. Про це пише Ars Technica.

Співавторами дослідження стали Бенджамін Капістрант (Університет Флориди) і Мелінда Суарес-Фуртадо (Університет Вісконсину в Медісоні). Результати роботи вони представили на засіданні Американського астрономічного товариства в Новому Орлеані.

Знайдена науковцями планета отримала назву HD 63433 d. Її вік складає «лише» 400 млн років – для порівняння вік Землі оцінюють приблизно в 4,5 млрд років.

Діаметр планети приблизно в 1,1 раза більший за діаметр Землі. Вона обертається навколо зірки, а температура там потенційно сягає 1257 °C. Тому є припущення, що її освітлена сторона – це лава.

Раніше повідомлялося, що планети, які містять рідку воду, ключовий інгредієнт для життя, можуть бути в 100 разів більш поширеними, ніж вважалося раніше. Про це свідчать результати дослідження, представлені на конференції Гольдшмідта у французькому Ліоні.