Вчені з Гарвардського університету та швейцарської компанії Hoffmann-La Roche стверджують, що їм вдалося розробити унікальний антибіотик. Його особливість в тому, що він здатний побороти стійкі до ліків бактерії. Про це пише The Guardian.

Йдеться про стійку до карбапенемів Acinetobacter baumannii (CRAB), яку вважають серйозною загрозою для здоров’я людини через високу стійкість до ліків.

«CRAB є значною причиною інфекції в лікарнях, особливо у людей, які перебувають на штучній вентиляції легень», – пояснив старший викладач молекулярної мікробіології в Імперському коледжі Лондона, доктор Ендрю Едвардс, який не брав участі в дослідженні.

Втім, науковці створили новий антибіотик, зосурабалпін, який здатний вбивати CRAB. Принцип його дії полягає в тому, що він блокує рух великих молекул під назвою ліпополісахаридами, до зовнішньої мембрани бактерій. Зрештою молекули накопичуються всередині бактеріальної клітини, стають токсичними і клітина гине.

Під час випробувань антибіотик допоміг мишам із пневмонією та сепсисом, які були спровоковані CRAB.

До слова, раніше біоінженери застосували штучний інтелект, щоб воскресити молекули з минулого, ідентифікувавши фрагменти білків неандертальців, які мають здатність боротися з бактеріями. Це може надихнути на створення нових ліків для лікування людських інфекцій.