Американське агентство з питань праці звинуватило компанію SpaceX у незаконному звільненні восьми працівників за лист, в якому гендиректора Ілона Маска назвали «відволікаючим фактором і ганьбою». Про це пише Reuters.

Відповідну скаргу подав регіональний представник Національної ради з питань трудових відносин (NLRS). Він стверджує, що SpaceX порушила права працівників на об’єднання та адвокацію за поліпшення умов праці, що передбачено федеральним трудовим законодавством.

Ситуація стосується листа, який було надіслано керівництву SpaceX у червні 2022 року. В ньому йшлося про серію твітів Ілона Маска, які він зробив у 2020 році. Багато з них нібито мали сексуальний характер.

Співробітники у своєму листі стверджували, що заяви мільярдера не відповідають політиці компанії, зокрема щодо поведінки на робочому місці. Тому вони закликали SpaceX засудити ці заяви.

Але, згідно зі скаргою, компанія допитувала працівників про лист, принижувала їх та погрожувала звільненням. Одна зі звільнених співробітниць Дебора Лоуренс заявила, що в SpaceX існує «токсична культура», в якій допускаються домагання.

«Ми написали відкритого листа керівництву не зі злого умислу, а тому, що ми дбали про місію та людей, які нас оточують», – пояснила вона.

Якщо SpaceX не домовиться з працівниками, то справу передадуть на розгляд адміністративного судді, чиє рішення можна буде оскаржити. Слухання призначено на 5 березня.

У разі, якщо SpaceX визнають винною в порушенні трудового законодавства, її можуть змусити поновити звільнених працівників на роботі та виплатити їм заробітну плату.