Google заявив про готовність врегулювати колективний позов щодо режиму інкогніто в браузері Chrome. Про це повідомляє Ars Technica.

Позов було подано у 2020 році в Каліфорнії. Тоді компанію звинуватили в тому, що вона продовжує «відстежувати, збирати та ідентифікувати дані вебперегляду (користувачів) у режимі реального часу», навіть якщо вони використовували конфіденційний режим.

Спершу Google намагався відхилити позов, посилаючись на повідомлення, яке з’являється в режимі інкогніто в Chrome. Воно попереджає користувачів, що їхня активність все ще може бути видимою для сайтів, які ті відвідують.

Влітку суддя Івонн Гонсалес Роджерс відхилила клопотання Google про спрощений розгляд справи. Вона зазначила, що компанія ніколи не повідомляла користувачам, що збір даних триває навіть в режимі інкогніто.

«Клопотання Google ґрунтується на тому, що позивачі дали згоду на те, щоб Google збирав їхні дані під час перегляду вебсторінок у приватному режимі, – постановила суддя. – Оскільки Google ніколи прямо не повідомляв користувачам про те, що він робить це, суд не може визнати, що користувачі надали явну згоду на збір даних…»

Тепер Google і позивачі погодилися на умови, які призведуть до припинення судового процесу. Угода буде представлена суду до кінця січня, а суд дасть остаточне схвалення до кінця лютого.