Дослідники з Лінчепінзького університету у Швеції розробили «біоелектронний ґрунт» під назвою eSoil. Він складається з органічних речовин, змішаних із провідним полімером PEDOT, який використовують в датчиках та OLED-дисплеях. Про це пише Engadget.

Особливість розробки в тому, що вона може прискорити ріст рослин у гідропонних системах. Йдеться про вирощування, при якому рослини ростуть без ґрунту та потребують лише води, поживних речовин та субстрату для кріплення коріння.

Дослідники інтегрували eSoil в таку структуру та виявили, що завдяки електричному стимулюванню рослини стали рости в середньому на 50% швидше. Науковці провели цей експеримент із саджанцями ячменю.

eSoil

«Ми виявили, що стимульовані рослини можуть переробляти поживні речовини більш ефективно, однак ми не розуміємо, як стимуляція впливає на цей процес», – сказала керівниця дослідження Елені Ставрініду.

Причина, яка стоїть за процесом росту, буде в центрі уваги майбутніх досліджень. Але вже зараз очікується, що eSoil зможе запропонувати рішення для створення нових способів підвищення врожайності сільськогосподарських культур у комерційних умовах.

Технологія може звести до мінімуму використання добрив у сільському господарстві. Також впровадження eSoil на гідропонних фермах може зробити їх більш енергоощадними.