Японія готується в лютому 2024 року здійснити ще одну спробу запуску флагманської ракети-носія H3. Про це заявило Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA), повідомляє Bloomberg.

Запуск заплановано на 15 лютого з космічного центру Танеґасіма. Точний час події залежатиме від погоди, тому його оголосять не раніше, ніж за два дні до старту. Попередньо йдеться про годинне вікно з 9:20 до 13:00 за місцевим часом.

Як відомо, цього року Японія здійснила дві спроби запуску H3. JAXA готувалося до старту в лютому, але заплановане не вдалося втілити в життя через відмову прискорювачів на твердому паливі.

Друга спроба відбулася в березні, але закінчилася невдачею. Тоді ракета покинула стартовий майданчик за графіком, проте двигуни її другого ступеня не включилися. Зрештою диспетчери змушені були спрямувати H3 у Філіппінське море.

Нагадаємо, що за будівництво H3 відповідає компанія Mitsubishi Heavy Industries Ltd. Проєкт ракети було затверджено в 2013 році. В жовтні JAXA анонсувало, що планує щороку виконувати по шість місій H3.