Серію книжок про «Гаррі Поттера» використовують для досліджень у галузі штучного інтелекту, пише Bloomberg.

Минуло понад два десятиліття, відколи англійська письменниця Джоан Роулінг познайомила читачів із магічним світом. Тепер історія про пригоди юного чарівника знову набуває актуальності.

Чимало спеціалістів використовують бестселери у своїх наукових працях. Приміром, нещодавно Гаррі, Рон та Герміона з’явилися в статті під назвою «Хто такий Гаррі Поттер?».

Робота проливає світло на нову технологію, що допомагає великим мовним моделям вибірково «забувати» інформацію. Це – важливе завдання, оскільки для їхнього навчання часом використовують захищені авторським правом матеріали або проблемний контент.

Авторами статті стали дослідники Microsoft Марк Руссінович і Ронен Елдан. Вони показали, що ШІ-модель можна відредагувати таким чином, щоб стерти будь-які згадки про Гаррі Поттера, але не зашкодити здібностям самої моделі. За словами авторів, вони обрали ці книги через їхню популярність.

Навіть коли Гаррі Поттер не посідає центральне місце в дослідженнях, він стає улюбленим літературним джерелом для науковців. Наприклад, магічні речі згадують в дослідженні про тестування рівня інтелекту ШІ.

Йдеться про Терренса Сейновскі, який очолює лабораторію обчислювальної нейробіології в Інституті біологічних досліджень Солка. Він стверджує, що чат-боти лише відображають інтелект та упередження користувачів, подібно до Дзеркала Ярцес, у якому людина може побачити свої бажання.