У жовтні кілька опозиційних журналістів та політиків в Індії почали отримувати сповіщення від Apple, що їх смартфони стали ціллю хакерських атак спонсорованих урядом Індії, це не сподобалось Прем’єр-міністру Нарендра Моді. Про це пишуть The Washington Post.

Представники керівної партії Бхаратія Джаната публічно висловили свої сумніви щодо того, наскільки точними та достовірними є дані, які отримала компанії щодо спроб атак та оголосила розслідування безпеки пристроїв Apple.

Також повідомляється, що високопосадовці адміністрації Моді викликали представників компанії з вимогою пом’якшити політичний вплив таких сповіщень.

Крім того, посилаючись на знайомих зі справою людей, The Washington Post розповіли, що у Нью-Делі пройшла зустріч між представниками уряду Індії та експертами безпеки Apple, де від останніх вимагали придумати альтернативне пояснення подібних сповіщень.

Більшість людей, які отримували подібні сповіщення на своїх пристроях наприкінці жовтня публічно критикували Нарендра Моді та його союзника, енергетичного та інфраструктурного магната Гаутам Адані.

Два роки тому уряд Індії вже підозрювали у тому, що вони використовуються шпигунське програмне забезпечення Pegasus, щоб слідкувати за політиками та журналістами.

Індійські журналісти, які висвітлювали цю історію, розповіли, що отримували повідомлення від компанії, у якому йшлося, що сповіщення про можливі спроби хакерських атак могли бути хибними, й щоб про це також вказували у матеріалах.

Крім того, Apple розсилала листи користувачам, які отримували ці сповіщення, про те, що вони могли припуститися помилки, і що «виявлення таких атак залежить від сигналів розвідки про загрози, які часто недосконалі та неповні».

Також варто зазначити, що для Apple Індія має стратегічну цінність. Очікується, що у 2025 році на Індію припадатиме 10% від усіх продажів компанії, і до того ж року туди планують перенести 25% виробництва iPhone.

«Apple дотримується дуже делікатної лінії. Їй потрібно відстоювати цифрові права та захист конфіденційності, але вона також не хоче поставити під загрозу свою присутність на надзвичайно важливому ринку», — сказав Стівен Фелдштейн, співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир у Вашингтоні, який вивчає індустрію шпигунського програмного забезпечення.