Я завжди вважав, що серія тактичних стратегій UFO / X-COM / XCOM, започаткована братами Голлоп з Mythos Games у 1994 році – це оригінальний продукт. Але нещодавно на очі мені попався британський телесеріал UFO (1970-71), створений Джеррі та Сильвією Андерсон, і здається брати Голлоп запозичили з нього майже все.

Дивиться самі. У таємної організації SHADO, яка має захищати Землю від інопланетного вторгнення, є власна операційна база; винищувачі перехоплювачі, що полюють на НЛО; польові оперативники, що досліджують місце аварій НЛО та б’ються з інопланетянами; SHADO досліджує тіла захоплених прибульців та їх технології. Ну тобто робить все те, що робить і організація Extraterrestrial Combat, тобто X-COM з гри.

Якщо хтось не знав, у Європі перша гра серії, X-COM: UFO Defense (1994), мала назву… UFO: Enemy Unknown. Це точно не випадковий збіг.

UFO, як і багато інших серіалів Джеррі Андерсона, став культовим, тож не дивно, що брати Голлоп потрапили під його вплив і позичили деякі елементи шоу. Лише подивиться на ці кадри та на вступні титри UFO.

До речі, якась добра душа виклала усі 26 серій шоу на Youtube. Не звертайте увагу, що частина серій має заголовок Space: 1999 (це ще один культовий серіал Джеррі Андерсона), насправді це теж серії UFO.