Штучний інтелект, можливо, допоміг розгадати давню таємницю довкола картини Рафаеля «Мадонна з трояндою», яка виставлена в музеї Прадо в Мадриді. Про це повідомляє The Guardian.

Шедевр зображує Діву Марію з Христом, Іоанна Хрестителя та святого Йосипа. Художній витвір інтригував поціновувачів мистецтва та експертів протягом століть. Все через сумніви щодо її авторства, які виникли в 19 столітті.

Спершу вважалося, що картину намалював Рафаель. Але з часом деякі мистецтвознавці припустили, що фігура Йосипа не може належати руці італійського живописця.

Суперечки точилися й щодо нижньої частини картини – дехто вважав, що її створив інший автор. Ситуацію спробували прояснити за допомогою ШІ. Для цього використали алгоритм, який розробив один із професорів Університету Бредфорда.

ШІ дійшов висновку, що більша частина картини належить Рафаелю, але обличчя Йосипа намальоване іншою рукою. Нижня частина «найімовірніше» також належить Рафаелю.

Алгоритм ШІ спершу детально проаналізував 49 інших робіт митця. Тож зміг розпізнати автентичні роботи художника з точністю 98%. Це відкриття є частиною нової статті, опублікованої в журналі Heritage Science.