Порносайтам Pornhub, XVideos та Stripchat доведеться мати справу з більш жорсткими правилами, які діють в Європейському Союзі, повідомляє The Verge.

Річ у тім, що вказані сайти потрапили до категорії «дуже великих онлайн-платформ» (VLOP) відповідно до європейського Закону про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA).

За інформацією Єврокомісії, ці сайти «відповідають порогу в 45 мільйонів середньомісячних користувачів в ЄС». Тож до лютого 2024 року вони мусять виконати зобов’язання в межах DSA.

Приміром, йдеться про більш суворі вимоги щодо перевірки віку користувачів. Сайти також муситимуть проводити оцінку ризиків і зменшувати поширення незаконного контенту, зокрема матеріалів із зображенням сексуального насильства над дітьми та підробленої порнографії.

Серед інших вимог – проходження зовнішнього аудиту, публікація звітів про рішення щодо модерації контенту та надання загальнодоступних даних дослідникам.

Нагадаємо, що навесні в Єврокомісії оголосили початковий список із 17 дуже великих онлайн-платформ і двох дуже великих пошукових систем. До цього переліку, зокрема увійшли: Amazon, App Store, Facebook, Instagram, X, YouTube і Google Search. Однак у цьому списку не було жодного сервісу, що спеціалізується на порнографії.

Сервіси вважаються VLOP, якщо вони мають щонайменше 45 млн щомісячних активних користувачів у блоці. XVideos заявляв, що має 160 млн «середньомісячних одержувачів» своїх послуг в ЄС.

А от Pornhub казав, що у нього 33 млн користувачів на місяць. Його включення до списку означає, що ЄС не вірить в ці цифри. XHamster повідомив про 32 млн щомісячних користувачів, а YouPorn – про 7,2 млн.

У жовтні група з 30 неурядових організацій заявляла, що наведені деякими великими порноплатформами цифри є «напрочуд малими». З огляду на це, вони наполягали на тому, щоб великі порносайти віднесли до категорії VLOP.