NASA провело успішні випробування обертового детонаційного ракетного двигуна (RDRE), який було надруковано на 3D-принтері. Про це йдеться в повідомленні агентства.

Тестування провели інженери Центру космічних польотів імені Маршалла, який розташований в штаті Алабама. Під час запуску двигун працював впродовж 251 секунди та створив понад 2,6 тонн реактивної тяги.

Перше випробування RDRE відбулося влітку минулого року. Тоді під час запуску тривалістю близько однієї хвилини вдалося створити тягу понад 1,8 тонн.

RDRE відрізняється від звичайного двигуна. Під час його роботи відбувається вибухове горіння палива, продукти якого рухаються на великих швидкостях. Такий підхід дозволяє створювати більше енергії при менших витратах палива. Хоча елементи двигуна мають при цьому серйозні навантаження.

Технологія, застосована в RDRE, вважається перспективною для використання в посадкових модулях і в межах далеких місій, зокрема на Марс.

«RDRE забезпечує величезний стрибок в ефективності проєктування, – пояснили в Центрі космічних польотів. – Це демонструє, що ми наблизилися до створення легких силових установок, які дозволять нам відправляти більшу масу і корисне навантаження в далекий космос, що є критично важливим компонентом концепції NASA «Місяць-Марс».

Надалі спеціалісти працюватимуть над тим, щоб визначити, як масштабувати технологію для підвищення продуктивності.