Дослідники з Федеральної вищої технічної школи Цюріха (ETH Zurich) створили робота зі штучним інтелектом під назвою CyberRunner. За твердженнями науковців, він перевершив людей в популярній грі «Лабіринт», пише Bloomberg.

Робот зі ШІ провів маленьку металеву кульку через лабіринт, нахиляючи дошку та уникаючи отворів на її поверхні. На освоєння цієї гри CyberRunner витратив лише шість годин.

Під час експерименту робот використовував дві ручки, щоб управляти ігровою поверхнею, що вимагало розвиненої дрібної моторики та просторового мислення. Крім того, сама гра потребує стратегічного мислення в режимі реального часу, швидких рішень та точних дій. CyberRunner пройшов лабіринт менше ніж за 15 секунд.

Дослідники кажуть, що це – один із перших випадків, коли штучний інтелект переміг людину у безпосередньому фізичному застосуванні.

Промислові роботи вже виконують повторювані, точні виробничі завдання. Але коригування «на льоту», подібні до тих, що продемонстрував CyberRunner, – це новий рівень. Система може думати, вчитися та саморозвиватися, виконуючи фізичні завдання.

CyberRunner застосовує камеру та навчається на досвіді. Під час проходження лабіринту він спробував вдатися до шахрайства. Але науковці втрутилися та попередили робота уникати таких дій.