Apple загрожує величезний штраф у Європі. Його розмір може сягнути 10% від річного доходу компанії, тож потенційно йдеться про десятки мільярдів доларів. Про це повідомляє Bloomberg.

Все почалося зі скарги Spotify на адресу Apple чотири роки тому. Тоді стримінг звинуватив компанію в тому, що вона забороняє розробникам використовувати в програмах сторонні платіжні системи, крім власної.

Але проблема полягає в тому, що в App Store діє обов’язкова комісія в розмірі 30%. Щоб покрити відповідні витрати, Spotify був змушений підвищити вартість щомісячної підписки для користувачів.

У відповідь на цю скаргу навесні 2021 року Єврокомісія висунула проти Apple звинувачення в тому, що компанія порушує антимонопольне законодавство та обмежує конкуренцію в App Store.

Європейські регулятори в попередньому висновку заявили, що умови Apple не є необхідними та лише означають вищі ціни для клієнтів.

Тепер у ЄС готуються до ухвалення рішення щодо описаної практики американської компанії. Його планують ухвалити на початку наступного року. Окрім штрафу європейці також можуть змусити Apple відмовитися від заборони на сторонні платіжні системи.