Зловмисники вразили захист «Київстару» через скомпрометований обліковий запис одного зі співробітників. Про це розповів президент компанії Олександр Комаров, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Потрібно визнати, що ця атака пробила наш захист. Це сталося, оскільки було скомпрометовано обліковий пул, скомпрометовано обліковий запис когось зі співробітників і ворог зміг потрапити в середину інфраструктури компанії. Про це ведеться слідство», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, питання не в технологіях. Річ у тім, що в будь-якій організації можуть бути люди, які «умовно наводять російські ракети або віддають свої паролі, тому що добре працюють соціальні інженери».

Також Олександр Комаров розповів, що «Київстар» використовував для захисту від кіберзагроз найсучасніші технології. З початку повномасштабного вторгнення компанія змогла відбити близько 500 кібератак.

«Дивіться, мені здається, що приклад «Київстар» свідчить про те, що навіть найбільш захищену інфраструктуру може бути уражено. Це реально», – зауважив він.

Відповідальність за атаку лежить на російській хакерській групі «Солнецепек». За даними СБУ, вона близько до ГРУ рф.

Нагадаємо, що 12 грудня «Київстар» зазнав потужної хакерської атаки, яка спричинила масштабний збій. Того ж дня оператор заявив, що його спеціалісти частково відновили роботу послуг фіксованого зв’язку. Ввечері 13 грудня компанія розпочала включення голосового зв’язку по всій Україні.