У Великій Британії ввели в експлуатацію унікальну установку. Вона вилучає CO2 з атмосфери та перетворює його на екологічно чисте авіаційне паливо (SAF), пише Sky News.

Проєкт реалізувала компанія Mission Zero Technologies у партнерстві з Університетом Шеффілда. Їхня розробка працює на сонячній енергії та здатна щороку поглинати з повітря 50 тонн вуглекислого газу.

Подібні технології викликають великий ажіотаж. Однак існує думка, що це – не дуже ефективний спосіб видаляти викиди парникових газів з атмосфери.

Приміром, виконавчий директор Oxford Net Zero доктор Стів Сміт вважає такі проєкти малими та дорогими. За його словами, є кращі альтернативи, зокрема перехід на відновлювальні джерела енергії. Але він також додає, що масштабування різних технологій може допомогти в наближенні до кліматичних цілей.

Між тим, в експертів виникають питання не лише до поглинання CO2 з атмосфери, а й до того, що британська установка перетворюватиме його на SAF.

В організації Possible, яка опікується питаннями кліматичної кризи, звертають увагу на незначний вплив цих альтернативних видів палива. Водночас SAF, яке виготовляють з вуглецю і водню, вимагає величезної кількості енергії.

Нагадаємо, що недавно в США відкрили підприємство, робота якого спрямована на те, щоб поглинати вуглекислий газ з атмосфери.