З моменту появи Apple Pay та NFC в iPhone, датчик використовується переважно для оплати покупок й виключно фірмовим застосунком. І до цього завжди мали претензії сторонні сервіси та платіжні системи, а окремі банки навіть намагалися бойкотувати Apple через такі обмеження.

Також з моменту виходу Apple Pay у 2015 році європейська комісія звинувачувала компанію в антиконкурентній поведінці. У 2019 році слідчі ЄС звернулися до платіжних компаній стосовно Apple Pay. Їх турбувало, що обмеження використання NFC на iPhone може заважати виходу інших платіжних систем на ринок.

Тут також варто зауважити, що Apple Pay не є переважним способом оплати в Європі, так само як і iPhone не є лідером продажів серед смартфонів.

Наразі ж, за даними Reuters, Apple все ж запропонувала відкрити доступ до NFC на території ЄС. Таким чином компанія хоче уникнути подальших звинувачень та потенційних штрафів Антимонопольного комітету. На жаль, видання не має подробиць та контексту стосовно цієї справи, проте посилається на трьох наближених до питання осіб.

Разом із цим, в ЄС також активно вивчають альтернативні способи оплати за допомогою QR-кодів та Bluetooth.