У мережі набувають дедалі більшої популярності додатки та веб-сайти, які використовують штучний інтелект для створення фейкових зображень оголених жінок на основі реальних фото. Про це свідчать результати дослідження компанії Graphika, пише Bloomberg.

Ця компанія займається аналізом соціальних мереж. Тут стверджують, що лише у вересні сайти для «роздягання» відвідали 24 млн людей. При цьому чимало таких сервісів використовують популярні соціальні мережі для реклами.

Приміром, із початку цього року кількість посилань, що рекламують такі додатки в соцмережах, включно з X і Reddit, зросла на понад 2400%. Сервіси використовують ШІ, щоб створити оголену версію звичайного зображення. Багато з цих сервісів працюють суто з жіночими фото.

Ці додатки є частиною тривожної тенденції створення та поширення порнографії без згоди людини завдяки розвитку ШІ. На думку експертів, розвиток технологій штучного інтелекту зробив використання подібних сервісів простішим, а результат – якіснішим.

«Ви можете створити щось, що насправді виглядає реалістично», – заявив аналітик Graphika Сантьяго Лакатос.

У міжнародній некомерційній юридичній організації Electronic Frontier Foundation (EFF) зазначили, що чимало жертв не знають про використання їхніх фото для створення оголених зображень. А тим, хто дізнається, важко змусити правоохоронні органи провести розслідування або знайти гроші для судового позову.