Американські науковці дослідили здатність грибів виробляти нуклеатори льоду. Це – білки, які можуть запускати процес утворення криги при більш високих температурах. Про це пише Ars Technica.

У суспільстві поширеною є думка, що вода замерзає при нульовій температурі. Однак насправді чиста вода замерзає лише тоді, коли температура падає до мінус 46°С.

При нульовій температурі замерзання відбувається саме завдяки нуклеаторам льоду. Досі було відомо, що за виробництво цього білка «відповідають» різні організми, зокрема й гриби.

Поки такі нуклеатори льоду були мало дослідженими. Але науковці Валерія Молінеро з Університету Юти та Конрад Мейстер із Університету штату Айдахо в Бойсі спробували виправити ситуацію.

Вони вивчили нуклеатори льоду, за виробництвом яких «стоять» гриби Fusarium acuminatum. Виявилося, що вони можуть як сприяти, так і стримувати утворення льоду більш ефективно, ніж нуклеатори інших організмів.

У спеціалістів є ще чимало питань, але результати їхньої роботи матимуть користь. Річ у тім, що нуклеатори льоду можуть використовуватися для більш ефективних методів заморожування їжі, виготовлення снігу та потенційно для кріогенного заморожування людських клітин.