Великому та неперевершеному DOOM виповнилось 30 років!

Опівночі 10 грудня 1993 року, після 30 годин безперервного тестування, команда id Software спробувала завантажити свою нову гру, DOOM, на FTP-сервер Університету Вісконсину у Медісоні, але не змогла під’єднатися до нього через перевантаження від великої кількості гравців, що очікували релізу. Адміністратор мережі призупинив більшість з’єднань, гру завантажили, але протягом 30 хвилин користувачі повалили сервери. Почалась нова епоха відеоігор.
с
Цікаво, що досить довго усі подібні ігри називали виключно DOOM-клонами, термін first-person shooter (FPS) став загальновживаним лише у 1998 році, через п’ять років після релізу DOOM. На той момент id Software вже випустила Doom II, Quake, Quake II та працювала над Quake III Arena.

За 30 років оригінальний DOOM було портовано майже на усі платформи, включаючи Game Boy Advance, iOS, Android, Nintendo Switch, PlayStation 4 та Xbox One. Моди для DOOM виходять та оновлюються і зараз.

«З 30-річчям, DOOM. Я вдячний, що був частиною цієї неймовірної команди. Дякуємо, що граєте в наші ігри, і дякуємо, що підтримуєте DOOM усі ці роки.» – написав в X/Twitter дизайнер та програміст гри Джон Ромеро.