Нещодавно було оприлюднене цікаве дослідження від Consumer Reports щодо реальної автономності електромобілів та порівняння з декларованими запасом ходу ЕРА (американська агенція, що сформувала правила циклу випробувань).

Головна «родзинка» у тому, що цикл ЕРА передбачає комбінований цикл руху – тобто місто/траса – а ось дослідження Consumer Reports демонструє запас ходу саме в умовах руху по швидкісному шосе: мовляв, найгірші умови руху для електромобіля. Й це дослідження показало ну дуже цікаві результати…

Наприклад, електромобілі Mercedes та BMW значно перевищили заявлені показники – тобто, традиційні виробники автомобілів вже навчились створювати й гарні електромобілі. А ось і зворотний результат: антирекордсменом рейтингу став пікап Ford F-150 Lightning; проте також дуже багато «не дотягнули» моделі Tesla та Lucid – тобто, представники саме «електромобілів від народження».

Щоправда, для Tesla Model S та Lucid Air від початку був заявлений дуже велика автономність, то ж відмінність навіть «в мінус» все одно зробила їх майже переможцями. Майже – тому, що абсолютним рекордсменом знову став представник німецької компанії: електричний седан Mercedes EQS!

Серед інших спостережень – електромобілі Genesis, Hyundai, Kia, Nissan, Volkswagen та інші. Проте тут вже обійшлось без радикальних сенсацій.

Також є певні питання до формату дослідження: на різних електромобілях проїхали від 2 000 до 15 000 миль (дуже велика різниця!); швидкість намагались тримали на рівні 70 миль/год. (113 км/год) та заїзди відбувались у гарну погоду; проте за температури від 20 до близько 30 градусів Цельсія – тобто, це теж могло впливати на роботу батареї або вимагати вмикання кондиціонера, що зменшує запас ходу. А ще додайте реальний рух на автостраді, «повітряні мішки» за вантажівками тощо. Проте вже одно вийшло ну дуже цікаво!