Несподівано, але дистрибутиви Linux можуть перейняти функцію, яка давно асоціюється з операційною системою Windows – сумнозвісний «синій екран смерті» (BSOD), повідомляє Ars Technica. Нове оновлення, версія 255 проєкту Linux systemd, отримала компонент systemd-bsod, який генерує повноекранне відображення повідомлень про помилки під час аварійного завершення роботи системи Linux. Цей крок має на меті перетворити BSOD із символу нестабільності ПК на корисний інструмент діагностики в Linux.

Компонент systemd-bsod, який зараз позначено як «експериментальний» і «може бути змінено», призначено для відображення у повноекранному режимі зареєстрованих повідомлень про помилки, які досягли рівня LOG_EMERG. Це дозволяє користувачам легко сфотографувати або записати повідомлення про помилку. На знак поваги до сучасних Windows BSOD, Linux-версія також генеруватиме QR-код, що спрощує процес пошуку інформації про помилку на смартфоні.

Systemd, програмний проєкт, що стоїть за цим оновленням, широко використовується в основних дистрибутивах Linux, включаючи Debian, Fedora, Arch, Ubuntu, CentOS, Red Hat Enterprise Linux і багатьох інших. Таке широке розповсюдження означає, що більшість користувачів Linux, ймовірно, зіткнуться з цією новою можливістю, залежно від того, чи інтегровано у їхній дистрибутив нові програмні пакунки та чи перейшли вони на нові випуски.

Хоча версія 255 systemd містить багато інших можливостей і виправлень, таких як покращення, пов’язані з підтримкою TPM, шифруванням дисків і підтримкою гібернації для файлових систем btrfs, додавання функції «синій екран смерті» вирізняється своєю іронією.