У росії обманом використали відео західних знаменитостей для створення чергового фейку. Про це йдеться в дослідженні з безпеки, яке провела компанія Microsoft, пише The Wall Street Journal.

Зірок змусили записати ролики на підтримку людини на ім’я «Владімір», яка буцімто бореться із залежністю від психоактивних речовин. Але мета цих відео виявилася інакшою – їх відредагували та поширили в інтернеті для дискредитації українського президента.

У такий спосіб пропагандисти хотіли створити ілюзію, начебто відомі люди підтверджують факт існування залежності у президента України – неправдивих тверджень, які росія вже намагалася просувати в минулому.

Вважається, що відео були записані з використанням застосунку Cameo, де користувачі можуть придбати звернення від зірок. Частиною російської пропаганди мимоволі стали щонайменше сім знаменитостей, зокрема Елайджа Вуд і Прісцилла Преслі.

За інформацією Microsoft, відео Елайджі Вуда з’явилося в липні. Згодом дослідники помітили шість інших подібних роликів за участю знаменитостей.

Ця тактика відображає постійні зусилля росії, спрямовані на викривлення глобального сприйняття війни, яку вона розпочала в Україні. Спроби націлитися на українського президента та використати подобу відомих людей для поширення пропаганди були й раніше. Але залучення американських зірок до запису реальних відео є першим відомим прикладом такого роду.