У 2022 році 83% нових енергетичних потужностей були відновлювальними. Про це йдеться у звіті Міжнародної агенції з відновлювальних джерел енергії (IRENA) та Всесвітньої метеорологічної організації (WMO), пише AusSMC.

Документ презентували під час конференції ООН зі зміни клімату COP28 у Дубаї. За інформацією у звіті, найбільший приріст торік забезпечила сонячна та вітрова енергетика.

Дані спеціалістів також свідчать, що близько 40% виробництва енергії зараз припадає саме на відновлювальні джерела.

Це – важлива тенденція для досягнення декарбонізації енергетичних систем до 2050 року, що супроводжуватиметься різким і рішучим скороченням споживання викопного палива.

«Відновлювана енергетика, в першу чергу, завдяки динамічним силам сонячного, вітрового та водного циклів, вийшла на перший план у нашому глобальному виробництві енергії. Цей перехід є потужним каталізатором пом’якшення наслідків зміни клімату, захисту нашої планети та забезпечення процвітаючого майбутнього для наступних поколінь», – заявив Генеральний секретар WMO професор Петтері Таалас.

Раніше аналітична компанія Ember повідомляла, що в 2022 році сонячні та вітрові електростанції разом забезпечили 12% світових потреб в електроенергії. Це рекорд. Проте частка електроенергії, отриманої від спалювання традиційного палива, вугілля, газу та нафти, зросла до 61,2%.