Українська команда розробників із DeepstateUA створила платформу Kolossal для OSINT-розвідки. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій Михайло Федоров у Telegram.

Він пояснив, що ворог щодня оприлюднює десятки фото й відео в інтернеті, на яких засвічує свої позиції, розташування та техніку. Це корисні дані для військових. Але щоб їх віднайти, потрібно перевірити тисячі сторінок у соцмережах, сотні різних вебсайтів та інших ресурсів.

«У Силах оборони вже є підрозділи, які фахово проводять розвідку на основі відкритих джерел (OSINT) та збирають корисну інформацію. Але це можуть робити не всі військові, особливо на фронті», – додав Михайло Федоров.

За його словами, саме тому була створена платформа Kolossal. Це – потужна технологія, яка вміє збирати та обробляти масиви OSINT-даних, а потім перетворювати їх на просту й зрозумілу інформацію.

«На інтерактивній мапі воїни зможуть перевірити або уточнити конкретні деталі, щоб краще спланувати власні дії. Адже якісні розвіддані – основа успішної протидії ворогу», – підкреслив віцепрем’єр.

Зараз розробники проводять бета-тестування технології, а також на основі відгуків користувачів удосконалюють інструменти Kolossal.