Уряди країн стежать за користувачами смартфонів за допомогою push-сповіщень в додатках. Про це попередив сенатор США Рон Вайден, повідомляє Reuters.

У своєму листі до Міністерства юстиції США він заявив, що іноземні чиновники вимагають дані від компаній Google та Apple.

Push-сповіщення інформують власників смартфонів про вхідні повідомлення, актуальні новини та інші оновлення. Проте користувачі часто не усвідомлюють, що майже всі такі сповіщення проходять через сервери Google та Apple.

За словами політика, це дає двом компаніям унікальну інформацію про трафік, що надходить від додатків до їхніх користувачів, і ставить їх «в унікальну позицію для сприяння урядового нагляду за тим, як користувачі використовують певні додатки».

З огляду на це, він звернувся до Міністерства юстиції з проханням «скасувати або змінити будь-яку політику», яка перешкоджає публічному обговоренню шпигунства за допомогою push-сповіщень.

У своїй заяві Apple зазначила, що лист американського сенатора дав компанії змогу поділитися з громадськістю більш детальною інформацією про те, як уряди моніторили push-сповіщення.

«У цьому випадку федеральний уряд заборонив нам ділитися будь-якою інформацією, – сказано в заяві компанії. – Тепер, коли цей метод став публічним, ми оновлюємо наші звіти про прозорість, щоб деталізувати такі запити».

Зі свого боку, Google поділяє прагнення американського сенатора інформувати користувачів про ці запити.

Раніше французький розробник Девід Лібо заявив, що користувачі та розробники часто не знають, як їхні додатки передають дані американським технологічним гігантам через push-сповіщення, назвавши їх «кошмаром приватності».