Видання EETimes опублікувало огляд, який розкриває як компанія Apple масштабує свою процесорну архітектуру для різних лінійок продуктів.

Усі моделі Apple Watch Series 9 оснащені новим процесором S9, але, згідно з останнім аналізом, цей чип не виробляється масово за передовим “3-нм N3B” техпроцесом від TSMC, який також використовувався для виготовлення серії процесорів A17 Pro і M3. Натомість чипсет годинника фактично базується на 4-нм A16 Bionic попереднього покоління від Apple, який є в нових iPhone 15 та iPhone 15 Plus. Це все показує наскільки гнучка та масштабована архітектура мікросхем технологічного гіганта.

Процесор S9 в Apple Watch Series 9 — це скорочена версія мобільного A16 Bionic
Тут ми бачимо як досвід у створенні мап для скрол-шутерів допомагає при створенні ядер процесора.

A16 Bionic оснащений двома високопродуктивними ядрами та чотирма енергоощадними. Чипсет також оснащений п’яти ядерним графічним процесором. Але, для Watch Series 9 Apple використала меншу кількість ядер CPU та GPU, тому S9 має двоядерний процесор разом з одним ядром GPU. Це означає, що S9 не матиме такої ж потужності, як A16 Bionic, але це не обов’язково, оскільки Apple Watch Series 9 — це продукт зовсім іншого класу порівняно з iPhone 15 та iPhone 15 Plus. Опублікований EETimes аналіз також показує, що Apple широко використовує масштабовану архітектуру й у ноутбуках, що дозволяє значно заощадити на розробці та виробництві. Оскільки кожен чипсет, який створений для одного продукту, також можна масштабувати для використання в іншій сфері.

Процесор S9 в Apple Watch Series 9 — це скорочена версія мобільного A16 Bionic

Наприклад, в аналізі стверджується, що чипи M3, M3 Pro і M3 Max – базуються на A17 Pro та мають більший кристал, хоча масово виробляються за 3-нм процесом. Чому жодна з моделей Apple Watch Series 9 не має 3-нм чипа? Ймовірно, це свідчить про надзвичайно високі витрати, пов’язані з виготовленням цього кремнію. Імовірна вартість налагодження виробництва чипів M3, M3 Pro та M3 Max становить 1 мільярд доларів. Можливо, немає сенсу використовувати передовий виробничий процес для Apple Watch Series 9. Сподіваємося, що чип S10, який дебютує з Apple Watch Series 10, буде вироблено на новій “3-нм N3E” лінії від TSMC.