Німецька компанія Cerabyte випробувала прототип власної системи збереження даних на керамічних носіях. Можливо у 2030 році такі системи збереження стануть мейнстрімом, перетворивши HDD та SSD, принаймні у датацентрах, на пережиток минулого. Про це пише Techradar.

Cerabyte пропонує записувати до 10 000 TB даних на керамічних носіях, створених з мікропрошарків твердого скла, на кшталт Gorilla Glass від Corning, та мікропрошарків кераміки. Під час запису пучки лазера випалюють на кераміці мікропатерні на зразок QR-кодів розміром у 25 мікрометрів. Під час зчитування лазери зчитують код, який розпізнається системою.


Запис відбувається за допомогою ультракоротких фемтосекундних (10-15 секунди) лазерів. За один імпульс записується 2 000 000 біт інформації. Пластини з записами планується зберігати у роботизованих сховищах, у стандартних 19 дюймових модулях.

Основна фішка систем зберігання від Cerabyte – робочий діапазон температур від –273°C до +300°C, несприйнятливість для ерозивної та кислотної атмосфери, радіації та електромагнітного впливу. Теоретично такі керамічні носії можуть служити до 5 000 років, тому Cerabyte постійно порівнює їх з вавилонськими глиняними табличками, найвитривалішим з відомих людству носіїв інформації.

Як можна побачити, у першу чергу рішення Cerabyte пропонується для збереження великих обсягів даних, що довгий час не змінюються, тобто це не для повсякденного використання, але, у людства достатньо даних, які потребують саме такого зберігання. Знову ж такі, інопланетянам буде що вивчати, у разі загибелі людської цивілізації.