Майже половина (46%) українських підприємців, які вимушено зупиняли роботу після початку повномасштабної війни, змогли відновити діяльність в повному обсязі. Про це свідчать дослідження Mastercard SME Index 2023.

Ще 38% прогнозують, що зможуть повернутися до довоєнних показників протягом одного-двох років.

Серед головних потреб малих підприємств зараз – гроші на розвиток (45%) та нові замовлення й ринки збуту (43%). А от для середнього бізнесу найбільшим викликом для розвитку є брак персоналу (35%).

Для підтримки діяльності власного бізнесу кожен п’ятий опитаний підприємець брав участь у грантових програмах від держави чи інших організацій, причому 83% із них отримували фінансову допомогу безготівково.

П’ята частина українських бізнесів (19%) отримують дохід від продажів виключно у безготівковій формі завдяки оплатам за товари та послуги через POS-термінал, на банківський рахунок або за допомогою цифрових сервісів.

Ще для 53% опитаних підприємців безготівка приносить понад половину доходу. Загалом, сьогодні безготівкові оплати за товари та послуги приймають 9 із 10 підприємств.

Результати дослідження також свідчать про те, що 73% опитаних планують масштабувати свою справу, з них 19% вже розпочали реалізацію такої стратегії.

Підприємці планують розширювати лінійку товарів і сервісів (32%), відкривати нові точки продажу та збільшувати обсяги виробництва (31%), розвивати цифрові канали (31%), а також розширювати продажі за кордон (16%).

Країнами-лідерами для експорту продукції стали: Німеччина (29%), Польща (27%), США (21%), Велика Британія (17%) та Канада (13%).

7 з 10 представників української бізнес-спільноти також планують брати участь у відновленні України та її економіки. Серед них 47% готові долучатися до державних програм з відбудови, а 42% хочуть створювати власні проєкти та ініціативи, що сприятимуть післявоєнному відновленню країни.