Apple вже багато років використовує у своїх процесорах архітектуру компанії Arm, перевівши в останні декілька років всі пристрої, включно з Mac, на власні ARM-чипи Apple Silicon. Втім попри те, що вони продаються мільйонами штук, Arm щороку отримує від їхнього продажу менш як 5% свого доходу.

Згідно з інсайдом видання The Information, Apple платить Arm менш як 30 американських центів за кожен пристрій, що включає iPhone, iPad, Mac і Apple Watch, продані щороку. Цей показник є найнижчим серед покупців чипів для смартфонів на архітектурі ARM, які традиційно є найбільшим джерелом доходів компанії. Отже, внесок Apple у продажі компанії Arm є значно меншим, ніж у Qualcomm та Mediatek, на кожну з яких припадає приблизно вдвічі більша частка Apple.

Попри багаторічну ліцензійну угоду між Apple та Arm, компанія Тіма Кука, як повідомляється, вивчала альтернативи архітектурі ARM, такі як відкрита технологія RISC-V, що не потребує ліцензії. Однак перехід на цю технологію вимагатиме від Apple приблизно десятиліття розробок.

Генеральний директор SoftBank Масайоші Сон, який був зацікавлений у збільшенні платежів Apple на користь Arm, зіткнувся з невдачею, коли спробував підняти ціни для всіх ліцензійних партнерів, що виробляють смартфони або чипи до них. Втім, команда генерального директора Apple Тіма Кука зазначила, що їхній контракт з Arm продовжено до 2028 року, що не передбачає жодного підвищення плати. З того часу відбулися переговори, але фінансові умови угоди Apple з Arm в основному залишилися незмінними.