Компанія ASUS надала офіційний статус своїй чергові розробці з цікавою функціональністю. Відеокарта Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD оснащена слотом M.2 та дозволяє під’єднати швидкісний NVMe-накопичувач. Вперше такий концепт був показаний розробниками ще на початку липня, тепер же компанія вирішила додати графічний адаптер до переліку серійних продуктів. Ми вже попередньо повідомляли про появу подібного “гібрида”, тепер маємо трохи більше інформації про цю модель.

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD front

Відеокарта пропонує ті ж функції, що й звичайна ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti. Модель оснащена графічним процесором AD106 з 4352 обчислювачами, що має частотну формулу 2310/2565 МГц. Адаптер оснащено 8 ГБ пам’яті GDDR6 з ефективними 18 000 МГц. 128-бітова шина дозволяє отримати пропускну здатність на рівні 288 ГБ/c.

Адаптер має 2,5-слотовий дизайн та оснащений системою охолодження з парою вентиляторів. Загальні габарити відеокарти – 227x123x49,6 мм. Для підключення додаткового живлення передбачений один 8-контактний роз’єм, чого цілком достатньо, враховуючи TDP у 160 Вт. При цьому розробники рекомендують використовувати у системі БЖ потужністю від 650 Вт.

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD back

Унікальна особливість ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD у тому, що це перша відеокарта, оснащена портом M.2, що дозволяє під’єднати швидкісний SSD відповідного формату. При цьому не втрачається продуктивність ні відеокарти, ні накопичувача.

Нагадаємо, що відеокарти лінійки GeForce RTX 4060 Ti використовують 8 ліній шини PCI-E 4.0. Тож при підключенні такого графічного адаптера у слот PCI-E x16 ще 8 ліній зазвичай залишаються не задіяними. Саме ці ресурси системи використовуються для підключення M.2 SSD.

Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD M.2 port

Порт M.2 розташований на тильному боці друкованої плати відеокарти, при цьому передбачене встановлення SSD зворотною стороною. Таким чином накопичувач через термопрокладку контактує безпосередньо з радіаторним блоком відеокарти, що обдувається вентиляторами. За запевненнями розробників, у такому компонуванні накопичувач охолоджується навіть краще, ніж на материнській платі. З особливостей також зазначимо, що SSD кріпиться у роз’ємі за допомогою фіксаторів Q-Latch без додаткових гвинтів.

ASUS анонсувала відеокарту Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD з роз’ємом M.2 для NVMe-накопичувачів

У робочому режимі M.2-конектор прикриває додатковий пластиковий кожух, що захищає SSD від можливих механічних пошкоджень.

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD performance

Попри те, що відеокарти GeForce RTX 4060 Ti використовують шину стандарту PCI-E 4.0, якщо материнська плата та накопичувач NVMe у системі підтримують стандарт PCI-E 5.0, SSD працюватиме на повній швидкості PCI-E 5.0. Саме через це ASUS рекомендує встановлювати Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD у верхній слот PCI-E x16 материнської плати, який обмінюється даними з процесором напряму.

Це принципова особливість в першу чергу для платформ Intel, яка має досить обмежені можливості для підключення максимально швидкісних M.2-накопичувачів. Порти M.2 PCI-E 5.0 x4 зазвичай можна зустріти тільки на топових вартісних материнських платах для яких виробниками реалізоване розщеплення процесорних ліній PCI-E 5.0. Значно частіше лінії найшвидшого стандарту доступні лише основному слоту PCI-E x16. Саме для таких випадків ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD є чи не єдиною можливістю підключити накопичувач M.2 PCI-E 5.0 x4, не втрачаючи продуктивність.

Втім важливо зазначити, що для можливості під’єднати M.2-накопичувач, потрібна материнська плата на чипсеті що дозволяє розділяти процесорні лінії PCI Express. У рамках десктопної платформи LGA1700 це моделі на Intel Z790/Z690 та Intel H670/H770. Для рішень AMD перелік значно ширший. Список сумісних материнських плат ASUS представлено на сайті виробника.

 

ASUS анонсувала відеокарту Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD з роз’ємом M.2 для NVMe-накопичувачів

Розробники компанії ASUS досить часто сміливо експериментують з різними концептами, намагаючись віднайти нові сенси у здавалось би звичних речах. Деякі рішення залишаються на рівні прототипів та дають певний досвід для подальших експериментів, інші – відкривають нові можливості й претендують на те, щоб стати галузевим стандартом. Яка доля очікує на відеокарту з можливістю відключити SSD – покаже час.

Пресреліз з анонсом нової відеокарти, що був розісланий українським представництвом ASUS – привід вважати, що Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD також офіційно будуть постачатись у нашу країну. Строки та орієнтовна роздрібна ціна поки не оголошені.