Компанія OpenAI офіційно повідомила про повернення Сема Альтмана на посаду генерального директора. Це очікувана розвʼязка скандальної історії, яка тривала з минулої пʼятниці та вилилася в те, що Альтмана підтримали майже всі співробітники OpenAI. Вони навіть написали відкритого листа правлінню з погрозою перейти працювати в Microsoft. Цей крок, а також позиція інвесторів, змусили раду директорів компанії поступитися, тепер її склад буде значно оновлено.

«Ми досягли принципової домовленості про те, що Сем Альтман повернеться в OpenAI на посаду генерального директора з новим складом правління у складі Брета Тейлора (голова), Ларрі Саммерса та Адама Д’Анджело. Ми співпрацюємо, щоб з’ясувати деталі. Щиро дякуємо вам за ваше терпіння» – йдеться в заяві OpenAI.

Таким чином, з минулого правління, яке звільняло Альтмана, залишиться тільки Адам Д’Анджело, генеральний директор Quora. Новий голова ради директорів OpenAI Брет Тейлор — американський програміст і підприємець, який відомий тим, що працював у створенні Google Maps, був технічним директором Facebook, головою ради директорів Twitter до її придбання Ілоном Маском, а також співвиконавчим директором Salesforce. Ларрі Саммерс – це відомий американський економіст та директор Національної економічної ради.

У підсумку Альтман вийшов переможцем в цій історії, отримавши широку підтримку після раптового рішення ради директорів звільнити його з посади. Як і передбачалося, хід Microsoft із запрошенням Альтмана та інших співробітників OpenAI на роботу був більшою мірою розрахований на те, що правління поступиться під ризиком втратити майже весь персонал. Альтман вже встиг прокоментувати своє повернення та подякувати генеральному директору Microsoft Сатья Наделла за підтримку.

«Я люблю OpenAI, і все, що я робив протягом останніх кількох днів, слугувало збереженню цієї команди та її місії. Коли я вирішив приєднатися до Microsoft, було зрозуміло, що це найкращий шлях для мене та команди. З новим правлінням та підтримкою Сатья, я з нетерпінням чекаю на повернення до OpenAI та розбудову нашого міцного партнерства з Microsoft» – написав Альтман.

Тепер OpenAI неминуче чекає певна реорганізація, навряд Альтман та інвестори заново захочуть переживати такий досвід, втім компанія досить швидко має повернутися до нормальної роботи.