Як ми вже багато разів зазначали, у більшість сучасних ігор навіть на ПК зручніше грати за допомогою геймпада. І мова не лише про симулятори перегонів та спортивні ігри. Геймпад зараз – це обов’язковий інструмент геймера. Схоже це розуміють і в Valve, тому що останнє оновлення Steam присвячено саме презентації геймпадів у вашій бібліотеці та на платформі загалом.

По-перше, Valve покращила центр сумісних із контролером ігор у Steam, щоби полегшити пошук за типом геймпада. Стандартно Steam встановить фільтрування на основі контролера, з яким ви нещодавно грали, але можна також вручну вибрати фільтрування за будь-якою з основних моделей геймпадів.

Steam покращив презентацію геймпадів у крамниці

По-друге, на кожній сторінці крамниці тепер можна знайти докладнішу інформацію про три моделі контролерів зі значною базою гравців: Xbox, DualSense і DUALSHOCK. Загалом же API Steam, що дозволяє добре працювати з грою будь-якому з понад 200 сучасних геймпадів.

Також з’явилися новий розділ сумісності з контролерами у вашій бібліотеці, нове фільтрування за пристроями та окрема кнопка конфігурації геймпада. Ті ж самі оновлення отримав режим Big Picture.

Steam покращив презентацію геймпадів у крамниці

Valve пояснює, чому вони приділяють таку увагу контролерам. Близько 12% активних користувачів Steam регулярно використовують геймпад. В окремих іграх таких гравців – більшість. Наприклад, у багатьох популярних спортивних іграх із м’ячем контролер використовують понад 80% гравців, а в багатьох популярних складних рольових іграх – більш ніж половина.

У 2023 році (по листопад) контролери використовувалися в більш ніж трьох мільярдах ігрових сеансів:
60% — контролер Xbox;
27% — моделі PlayStation;
решту відсотків ділять між собою Steam Deck, Switch Pro та сотні інших моделей.

У 2019 році за той самий період відбулося 990 мільйонів сеансів із контролерами:
76% — контролери Xbox;
19% — контролери PlayStation.

За ці чотири роки кількість сеансів із контролерами PlayStation виросла в чотири рази.