Поки компанія Intel готується до презентації лінійки мобільних чипів Meteor Lake, в мережі стався витік слайдів з архітектурними та технічними особливостями процесорів вже наступного покоління – Lunar Lake-MX. Останні будуть мати TDP у 8–30 Вт та призначені для систем з низьким енергоспоживанням. Чипи Lunar Lake-MX є наступниками економічних Meteor Lake-U, які офіційно ще не випущені.

Lunar Lake architecture

Intel стверджує, що архітектура Lunar Lake була розроблена спільно з Microsoft для ефективної інтеграції програмного та апаратного забезпечення. Чипи отримають гібридну 8-ядерну конфігурацію, що буде включати 4 продуктивних ядра (Lion Cove) та 4 енергоефективних(Skymont). Також передбачений блок NPU 4.0 (Neural Processing Unit) для прискорення обчислень ШІ-алгоритмів.

Intel Lunar Lake-MX: мобільні плани на перспективу

Процесори будуть оснащені інтегрованою графікою Xe2-LPG з архітектурою Battlemage. Чипи будуть мати до 8 Xe-модулів. Ця архітектура GPU має 64 векторні движки, підтримує технології Systolic AI/Super Scaling та трасування променів у реальному часі. Крім того, графічний процесор Lunar Lake MX підтримуватиме DisplayPort 1.4, HDMI 2.1, eDP1.4 та 1.5, а також апаратну підтримку декодування відео VVC/H.266. На піку інтегрована графіка Xe2-LPG зможе запропонувати до 3,8 TFLOPS, тоді як у варіанті чипів з TDP 12 Вт обчислювальна продуктивність становитиме 2,5 TFLOPS. Для порівняння, інтегрована графіка Apple M1 пропонує ~2,6 TFLOPS, M2 – 3,6 TFLOPS, M3 – 5,1 TFLOPS.

Intel Lunar Lake-MX: мобільні плани на перспективу

Для Lunar Lake MX буде використовуватись архітектура Memory on Package (MoP), що передбачає розміщення чипів DRAM безпосередньо на підложці процесора. Подібна інтеграція дозволяє знизити енергоспоживання та загальні розміри підсистеми пам’яті, а також підвищити продуктивність. Архітектура підтримує двоканальну пам’ять LPDDR5X-8533. Судячи зі слайдів будуть доступні варіанти процесорів з 16 ГБ і 32 ГБ (ніяких 8 ГБ!).

Intel Lunar Lake-MX: мобільні плани на перспективу

Загальний розмір чипа – 27,5×27 мм, при цьому, окрім мікросхем DRAM, на основі процесора будуть розміщені два кристали: CPU&GPU та окрема SoC, що скомпоновані за допомогою Faveros. Важливо також відзначити, що одна з кремнієвих пластин буде виготовлятися за 3-нанометровим технологічним процесом TSMC N3B.

З периферійного оснащення слід зазначити, що чипи серії серія Lunar Lake MX підтримуватимуть по 4 лінії PCI-E 5.0 та PCI-E 5.0, а також до трьох портів Thunderbolt 4/USB4. Процесори мають інтегровану підтримку WiFi-7 і Bluetooth 5.4 через мережеву карту BE201 на базі інтерфейсу CNVio3. При цьому зазначається, що версії Lunar Lake з енергоспоживанням до 8 Вт зможуть працювати без активної системи охолодження.

Економічна платформа на базі процесорів Lunar Lake MX потенційно дебютує у 2024 році. Скоріше мова про другу його половину, або навіть завершення року. А от що стосується попередників – Meteor Lake-U, то ці чипи з тайловою структурою, а також ноутбуки на їх основі, будуть представлені вже 14 грудня.