Суцкевер тепер шкодує про звільнення Альтмана з OpenAI, а 505 співробітників компанії висунули їй ультиматум

Про історію зі звільненням Сема Альтмана з позиції генерального директора OpenAI вже можна знімати мінісеріал. Адже вона досі не закінчується. Після того, як стало відомо, що Альтмана замінить Еммет Шир з Twitch, а сам він разом з іншим співзасновником OpenAI Греком Брокманом перейде в Microsoft з неназваною кількістю колег, з сенсаційною заявою виступив інший співзасновник та головний науковець OpenAI Ілля Суцкевер.

Раніше повідомлялося, що Суцкевер був одним з ініціаторів звільнення Альтмана з яким конфліктував через швидкість виводу нових продуктів на ринок та їхнє комерційне застосування. Рада директорів також була незадоволена, що Альтман намагався залучити десятки мільярдів доларів від суверенних фондів Близького Сходу для створення стартапу з виробництва мікросхем ШІ, щоб конкурувати з процесорами від NVIDIA.

Втім після всіх подій, Ілля Суцкевер змінив свою позицію та повідомив, що тепер шкодує про участь у звільненні Альтмана.

«Я глибоко шкодую про свою участь у діях ради директорів. Я ніколи не мав наміру завдати шкоди OpenAI. Я люблю все, що ми створили разом, і зроблю все можливе, щоб возз’єднати компанію» – написав Суцкевер в X.

Ще більш дивовижно, що він підписав листа разом із 505 іншими співробітниками OpenAI, які поставили раді директорів ультиматум повернути Альтмана, інакше вони всі перейдуть з ним в Microsoft. Сам лист опинився в розпорядженні видання Wired, приводимо його повністю:

Раді директорів OpenAI,

OpenAI – провідна світова компанія в галузі штучного інтелекту. Ми, співробітники OpenAI, розробили найкращі моделі та вивели галузь на нові рубежі. Наша робота над безпекою та управлінням ШІ формує глобальні норми. Продукти, які ми створили, використовують мільйони людей по всьому світу. До цього часу компанія, в якій ми працюємо і яку ми плекаємо, ніколи не була в сильнішій позиції.

Процес, за допомогою якого ви звільнили Сема Альтмана та вивели Грега Брокмана зі складу ради директорів, поставив під загрозу всю цю роботу і підірвав нашу місію та компанію. Ваша поведінка дала зрозуміти, що ви не маєте достатньої компетенції для нагляду за OpenAI.

Коли ми всі несподівано дізналися про ваше рішення, керівництво OpenAI швидко вжило заходів для стабілізації ситуації в компанії. Вони уважно вислухали вашу стурбованість і намагалися співпрацювати з вами за всіх обставин. Попри численні прохання надати конкретні факти, що підтверджують ваші звинувачення, ви так і не надали жодних письмових доказів. Вони також все більше усвідомлювали, що ви не здатні виконувати свої обов’язки та недобросовісно ведете переговори.

Керівництво припустило, що найбільш стабілізуючим шляхом вперед – тим, який найкраще слугуватиме нашій місії, компанії, зацікавленим сторонам, працівникам та громадськості – буде ваша відставка та створення кваліфікованої ради, яка зможе вести компанію вперед у напрямку стабільності.

Керівництво працювало з вами цілодобово, щоб знайти взаємоприйнятний результат. Проте вже через два дні після свого першого рішення ви знову замінили тимчасову генеральну директорку Міру Мураті всупереч інтересам компанії. Ви також повідомили керівництву, що дозволити компанії бути зруйнованою «буде відповідати місії».

Ваші дії зробили очевидним, що ви не здатні контролювати OpenAI. Ми не можемо працювати на людей, яким бракує компетентності, розсудливості та турботи про нашу місію і співробітників.

Ми, що нижче підписалися, можемо піти з OpenAI й приєднатися до нещодавно оголошеної дочірньої компанії Microsoft, якою керують Сем Альтман і Грег Брокман. Microsoft запевнила нас, що в цій новій дочірній компанії знайдуться посади для всіх співробітників OpenAI, якщо ми вирішимо приєднатися.

Ми зробимо цей крок найближчим часом, якщо тільки всі нинішні члени правління не підуть у відставку, а правління не призначить двох нових провідних незалежних директорів, таких як Брет Тейлор і Вілл Херд, і не відновить на посаді Сема Альтмана і Грега Брокмана.

Окрім самого ультиматуму та того факту, що його підписав Суцкевер, з листа також випливає цікава позиція Microsoft. Сатья Наделла вдалося посадити раду директорів OpenAI на виделку, і для них тепер немає виграшного виходу з цієї історії. Якщо вони не складуть повноваження, то в Microsoft перейдуть всі ці понад 500 співробітників OpenAI, що складає 80% від робочої сили компанії. Якщо рада директорів виконає ультиматум, їм доведеться піти та поновити Альтмана. Це, знову ж таки, вигідно Microsoft. Можна констатувати, що Сатья Наделла ще раз показав свій талант перемовника, не застосовуючи прямий тиск на раду директорів OpenAI.