Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн голові Держспецзв’язку, його заступнику та іншим службовим особам. Про це йдеться в повідомленні САП у Facebook.

«У межах досудового розслідування встановлено, що службові особи Держспецзв’язку, зловживаючи службовим становищем та діючи у складі організованої групи, заволоділи бюджетними коштами в особливо великому розмірі на загальну суму понад 62 млн грн», – сказано в повідомленні.

За інформацією САП, у 2021 році відбулася закупівля засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних.

«Переможцем закупівлі визначено компанію підконтрольну організатору злочинної організації, яка поставила програмне забезпечення ДП «Українські спеціальні системи», що належить до сфери Держспецзв’язку, за завищеною вартістю», – пояснили в САП.

За умовами договорів на постачання цього ПЗ та послуг державне товариство перерахувало в 2021-2022 роках понад 285 млн грн. Але реальна вартість ПЗ, яке компанія придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн.

«Різницю цих коштів, а саме понад 62 млн грн, учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи», – пояснили в САП.

У вчиненні злочинів підозрюють членів організованої групи у складі 6 осіб. Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Крім того, встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення злочину.

САП НАБУ

За інформацією Telegram-каналу NABU Daily by Олег Новіков, йдеться про голову Держспецзв’язку Юрія Щиголя та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору. Обох держслужбовців сьогодні звільнили.

Серед підозрюваних також колишній керівник державного підприємства «Українські спеціальні системи» Артур Вітренко.