Скандал в OpenAI: Сема Альтмана звільнили, президент компанії Грег Брокман подав у відставку, а в Microsoft нічого не знали про ці рішення

Сем Альтман, генеральний директор OpenAI, залишає свою посаду, а Міра Мураті, головний технічний директор, призначена тимчасовим виконавчим директором.

Рада директорів OpenAI, до якої входять головний науковий співробітник Ілля Суцкевер та незалежні директори, такі як генеральний директор Quora Адам Д’Анджело, технологічна підприємниця Таша МакКоулі та Хелен Тонер з Джорджтаунського центру безпеки та нових технологій, прийняла це рішення після розгляду кандидатури Альтмана на посаді генерального директора. Рада заявила, що Альтман не був послідовно відвертим у своїх комунікаціях, що заважало їй виконувати свої обов’язки.

Грег Брокман, співзасновник і президент OpenAI, також йде з компанії після раптового звільнення Альтмана. Це оголошення з’явилося всього через кілька годин після того, як OpenAI підтвердила звільнення генерального директора і запевнила, що Брокман залишиться в стартапі. Відхід Брокмана додає невизначеності в OpenAI, яка тільки нещодавно провела свою першу конференцію для розробників під керівництвом Альтмана.

У серії твітів Брокман повідомив, що Ілля Суцкевер, головний науковий співробітник OpenAI, напередодні ввечері поінформував Альтмана про дзвінок, запланований на полудень п’ятниці. Під час цієї розмови Суцкевер та інші члени правління OpenAI повідомили Альтману про своє рішення його звільнити. За словами Брокмана, команда топ-менеджерів, за винятком Міри Мураті, яку повідомили напередодні ввечері, не знала про це рішення.

Проте на цьому звільнення не закінчилися, за даними The Information, троє старших дослідників OpenAI, Якуб Пачоцкі, Олександр Мадрі та Шимон Сидор, подали у відставку після повідомлень про вихід Альтмана та Брокмана. Це може негативно вплинути на подальші дослідження та розвиток нових проєктів в OpenAI.

З Мірою Мураті, яка взяла на себе роль тимчасового генерального директора, OpenAI буде прагнути зберегти стабільність під час перехідного періоду. Компанія планує провести офіційний пошук постійного генерального директора.

Microsoft, ключовий бізнес-партнер OpenAI, запевняє, що зміна керівництва не вплине на їхню співпрацю. Генеральний директор Microsoft Сатья Наделла в окремій заяві підтвердив прихильність компанії до партнерства з OpenAI та підтримку Мураті і її команди. Проте за даними Axios, Microsoft, яка інвестувала значні кошти в OpenAI, була заскочена зненацька раптовим звільненням Сема Альтмана, дізнавшись про це рішення лише за хвилину до того, як про нього було публічно оголошено.

Як пише Bloomberg, Альтман конфліктував з членами правління, особливо з Іллею Суцкевером, співзасновником OpenAI та головним науковцем компанії, щодо того, як швидко розробляти так званий генеративний ШІ, як комерціалізувати продукти і які кроки необхідно зробити, щоб зменшити їхню потенційну шкоду для громадськості, за словами людини, яка безпосередньо обізнана в цьому питанні.

Окрім розбіжностей щодо стратегії, члени ради директорів також боролися з підприємницькими амбіціями Альтмана. За словами людини, знайомої з інвестиційною пропозицією, Альтман намагався залучити десятки мільярдів доларів від суверенних фондів Близького Сходу для створення стартапу з виробництва мікросхем ШІ, щоб конкурувати з процесорами від NVIDIA. Альтман також домовлявся з головою SoftBank Group Масайосі Соном про багатомільярдні інвестиції в нову компанію з виробництва обладнання, орієнтованого на ШІ, в партнерстві з колишнім дизайнером Apple Джоні Айвом.

За словами співрозмовника, Суцкевер і його союзники в раді директорів OpenAI були незадоволені зусиллями Альтмана зі збору коштів під ім’ям OpenAI та побоювалися, що нові компанії можуть не поділяти ту ж модель управління, що й OpenAI.

Ця серія змін керівництва OpenAI викликає питання про майбутнє OpenAI та вже створила панічні настрої серед стартапів Кремнієвої долини, які покладаються на технології компанії у своїх продуктах. Судячи з усього, на цих подіях історія зі звільненням Сема Альтмана з OpenAI не закінчиться.