Штучний інтелект створив зображення ділянок Сонця, які досі не вдавалося побачити. Про це повідомляє Newsweek.

Відповідний експеримент провели дослідники з Національного центру атмосферних досліджень (NCAR) в Колорадо. В його межах, науковці змогли побачити полюси Сонця.

Річ у тім, що досі людство могло спостерігати за тим, як зоря виглядає збоку. Навіть супутникові місії, які відправляли для вивчення Сонця, не давали уявлення про те, як виглядають його полюси.

«Очевидно, що найкращий спосіб побачити сонячні полюси – це відправити більше супутників, але це дуже дорого», – зауважили автори дослідження.

Тому вчені звернулися до штучного інтелекту. Вони завантажили двовимірні зображення зорі в ШІ, який перетворив їх на тривимірну реконструкцію, яка показувала часові зміни на поверхні Сонця.

Після того, як ШІ навчився точно реконструювати вигляд Сонця для видимих ділянок, команда попросила його екстраполювати зовнішній вигляд полюсів. Результат дає більш повне уявлення про зорю і допоможе зрозуміти, як її випромінювання може впливати на електромережі, супутники та радіозв’язок.

Науковці попереджають, що створена за допомогою штучного інтелекту модель є лише «обґрунтованим припущенням», але це може допомогти в майбутньому вивченні Сонця.