Останні наміри та дії компанії AMD не дають приводу для сумнівів у тому, що розробники планують й надалі підтримувати десктопну платформу Socket AM4. Нещодавно ми дізнались, що виробник збирається розширити лінійку чипів Ryzen 5000X3D, тепер же маємо інформацію про додаткову увагу до одного з найдоступніших чипів для AM4 – Athon 3000G.

Athlon 3000G old box

Модель була представлена ще у 2019 році. Це двоядерний процесор з підтримкою технології SMT, що дозволяє йому одночасно обробляти до чотирьох потоків даних. Для чипа використовується архітектура Zen першого покоління, а сам процесор виготовляється за нормами 14 нм компанією GlobalFoundries. CPU, має робочу частоту 3,5 ГГц, оснащений 4 МБ кеш-пам’яті L3 та вкладається у рамки теплового пакета 35 Вт. Двоканальний контролер пам’яті передбачає використання модулів DDR4-2666. Наявність індексу “G” у назві моделі недвозначно натякає на наявність інтегрованої графіки. Модель має відеоядро Radeon Vega 3 з трьома обчислювальними кластерами (128 блоків), що працює на 1100 МГц.

Цікаво, що Athlon 3000G має розблокований множник та дозволяє розгін. Замість штатних 3,5 ГГц з повітряним кулером цілком реально отримати 3,8–4,0 ГГц, а доєднавши рідкий азот можна розраховувати на 4,8–5,0 ГГц.

Чипи Athlon 3000G першої ітерації належали до лінійки Raven Ridge (артикул YD3000C6FBBOX) та мали певні проблеми сумісності при намаганні встановлення Windows 11. Пізніша модифікація з оновленим степінгом ядра (Dali) вже дозволяла без перешкод проходити валідацію з новою ОС Microsoft. Новіша версія має артикул YD3000C6FHBOX.

Нещодавно AMD вирішила мінімально оновити оформлення пакування роздрібної версії Athlon 3000G. Як і раніше використовується коробка світлої тональності, але цього разу максимальна увага на логотипі виробника, що займає майже всю поверхню фронтальної панелі. Разом з тим в оформленні зник візуальний акцент на наявність інтегрованої графіки Radeon Vega 3. Згадка про це є лише на наліпці з верхньої сторони короба.

Оновлена роздрібна версія Athlon 3000G отримає позначення YD3000C6FHSBX. Ніякі технічні зміни CPU у даному випадку не передбачені. Чип і далі матиме функціональну конфігурацію 2/4 та працюватиме на 3,5 ГГц. Втім випуск “оновленої” версії не вичерпався лише новим дизайном коробки. Процесори будуть комплектуватись кулерами Wraith Stealth замість попередньої простішої модифікації охолоджувача.

Нагадаємо, що початкова рекомендована ціна двоядерного Athlon 3000G складала $49. В Україні зараз проблематично знайти роздрібну версію цього процесора. OEM-варіанти пропонуються від ~1900 грн ($50). Втім за перспективи використання Win 11, тут потрібно детальніше розбиратись у модифікаціях. Втім, чи є сенс напередодні 2024 року взагалі звертати увагу на 2-ядерні десктопні процесори?