Під час презентації десктопних процесорів Core 14-го покоління однією з особливостей нових CPU, на яку звертали увагу розробники, була підтримка технології Intel Application Optimization (Intel AOP). Механізм дозволяє оптимізувати навантаження між різнорідними ядрами процесора для збільшення продуктивності в іграх.

Intel Application Optimization підвищує продуктивність в іграх, але є нюанси

Відразу після анонсу перевірити роботу Intel AOP було проблематично через певні технічні особливості. Як виявилось, для активації цієї опції потрібна відповідна підтримка технології у BIOS материнської плати. Крім того, необхідне спеціальне програмне забезпечення, яке доступне лише в Microsoft Store.

Озброївшись ASUS Z790 ROG Maximus HERO з новою версією мікрокода та Core i9-14900K, колеги з ресурсу Hardware Unboxed вирішили перевірити, чи дійсно активація Intel AOP забезпечує відчутний ігровий буст, як це обіцяли розробники під час презентації.

Intel Application Optimization software
Джерело: Intel

Intel APO наразі підтримується лише двома іграми: Rainbows Six Siege та Metro Exodus. Скриншоти на сторінці завантаження програмного забезпечення Intel показують, що плани щодо розширення на інші ігри, але навіть через кілька тижнів після запуску не було жодних оновлень.

Intel Application Optimization підвищує продуктивність в іграх, але є нюанси

Intel Application Optimization підвищує продуктивність в іграх, але є нюанси

Після активації Intel APO, у вбудованому бенчмарку Metro Exodus прискорилась на 10% у режимі 1080p, на 6% у 1440p та додала 1% у 4K. Заміри показників у ручному режимі показали ще кразі результати – від 5% до 20% приросту, залежно від роздільної здатності. У Rainbow Six Siege з увімкненим APO і налаштуваннями з низькою якістю графіки гра показала приріст до 19%. Тож немає жодних сумнівів у тому, що технологія працює.

Intel Application Optimization on/off

Фактично Intel APO робить саме те, чого ми очікували від Intel Thread Director та інших технологій оптимізації з моменту появи гібридного дизайну P-Core та E-Core. Технологія визначає пріоритетність продуктивних ядер (P-Cores), оптимізуючи роботу енергоефективних. За необхідності певні E-Cores майже відключаються, тоді як реально необхідні для обробки наявних потоків відчутно прискорюються. Такий підхід забезпечує хороші результати в іграх, для яких вже передбачена така оптимізація. До того ж варто відмітити, що Intel APO не лише підвищує продуктивність, але й може зменшувати енергоспоживання процесора.

На жаль, Intel підтвердила Hardware Unboxed, що не планує підтримувати цю технологію на “продуктах попереднього покоління”. В даний час, враховуючи обмежену підтримку апаратного і програмного забезпечення, відсутність підтримки APO не повинна викликати великого занепокоєння. Однак, якщо Intel продовжить оптимізувати профілі для більшої кількості ігор, геймери, які використовують процесори LGA1700 попередніх генерацій (Core 12-го/13-го поколінь) з ядрами P/E-Cores, без сумніву, почуватимуться обділеними.