Підробок різних товарів нині вистачає. Наприклад, репліки годинників найліпших швейцарських брендів можна придбати за копійки (порівняно з реальною вартістю оригіналів), й з першого погляду не кожен зможе відрізнити їх навіть при прямому порівнянні. Щось подібне трапляється й на ринку смартфонів, де завжди були клони iPhone. Й іноді це призводить до дуже дивних історій.

Однією з таких поділився користувач Reddit, на що звернуло увагу видання 9to5Mac.

Інцидент відбувся у Великій Британії. Вихідними чоловік з ніком theEdmard замовив iPhone 15 Pro Max через сайт Apple. Він отримав трекінг від Dynamic Parcel Distribution й все йшло без проблем до моменту отримання пристрою.

Розпакувавши смартфон чоловік помітив захисну плівку на дисплеї, що Apple не додає до стандартного комплекту. Тоді з’явилася підозра, що покупцю відправили раніше повернений апарат.

Увімкнувши смартфон покупець побачив, що підсвічування спрацювало по всій площі дисплея (що є нетиповим для OLED-екранів), а нижня рамка більша за інші (що також нетипово для iPhone). Тут вже не залишилося сумнівів, що отриманий смартфон не є тим, що було замовлено.

Процес налаштування вже явно показав, що це смартфон з Android та «скіном» iOS 17. Звісно ж, працювало все значно гірше, ніж мало б. Пропустивши введення своїх даних, покупець дістався робочого столу, де серед іншого вже були застосунки Facebook, YouTube та TikTok, чого на новому iPhone не має бути.

Сам пристрій при цьому жахливо працював і, наприклад, застосунок камери «нагадував слайдшоу» та «вилітав», якщо спробувати скористатися будь-якими елементами інтерфейсу.

Чоловік зв’язався з підтримкою компанії та чекає на розв’язання проблеми.

Також він гарно зауважив, що далеко не в кожного покупця вистачить досвіду одразу побачити підробку. Таким чином не лише смартфон, а й персональні дані жертви можуть потрапити до зловмисників, адже підробка все ж запропонує авторизуватися через Apple ID, ввести дані банківських карток та одразу ж «підсуне» застосунки інших популярних сервісів.

Ба більше, це не поодинокий випадок. Видання Mashable також зазначає, що подібна історія сталася з іншим користувачем. А в коментарях на Reddit також є розповіді, в яких замість iPhone 15 Pro Max покупці отримували заблоковані iPhone 14 Pro Max. При цьому компанія не поспішає повертати гроші чи замінити пристрій у таких випадках.

Apple також не коментує ошуканим покупцям деталі щодо розслідування цих інцидентів та як саме компанія планує попередити їх у майбутньому.

Доповнення: Все ж випадок із theEdmard вирішився на користь покупця. З ним зв’язалися представники Apple, яким він надав повну інформацію щодо підміни замовленого iPhone 15 Pro Max. Протягом тижня він має отримати новий смартфон.