Україна цієї осені отримала унікальне обладнання зі штучним інтелектом (ШІ), яке допомагатиме в діагностиці раку сповіщає Міжнародний фонд медичних інновацій (https://imifcharity.org/).

Це – техніка для сканування та обробки гістологічних препаратів з інтегрованим штучним інтелектом KFBIO AI. Він заснований на базі нейронної мережі (DCNN), яка може аналізувати гістологічні знімки й автоматично ідентифікувати уражені та підозрілі клітини.

Сканер має значно більші оптичні можливості порівняно зі звичайними мікроскопами, а інтегрований ШІ здатен проаналізувати близько 1500 клінічних кейсів за добу. Це підвищує ефективність діагностування більш ніж у 50 разів.

Крім того, наявна бібліотека з понад 43 000 зразків дозволяє ШІ проаналізувати знімок та допомогти лікарю максимально точно встановити діагноз. Також сканер зменшує навантаження на лікаря, адже він муситиме переглядати лише ті слайди, які ШІ вважатиме підозрілими чи патологічними.

Крім того, технологія може використовуватися й у ветеринарії для постановки високоточного діагнозу тваринам.

В Україну обладнання поставили в межах Національної програми з впровадження цифрової технології діагностики раку. Вона передбачає впровадження медичної технології цифрового сканування, зберігання та обробки гістологічних препаратів, створення інфраструктури, цифрових сховищ та національної бібліотеки знімків. Це потрібно для підготовки та підвищення кваліфікації лікарів-патологів.

Також у межах програми в медзакладах та лабораторіях по всій Україні мають встановити понад 100 цифрових сканерів.