Уряд Непалу вирішив заборонити TikTok, заявивши, що він порушує «соціальну гармонію» в країні. Про це сповіщає гонконзьке видання South China Morning Post.

Це сталося у понеділок 13 листопада 2023 р. після засідання Кабміну. Міністр закордонних справ Непалу Нараян Пракаш Сауд заявив, що додаток буде негайно заборонено.

«Уряд вирішив заборонити TikTok, оскільки було необхідно якось регулювати використання цієї соціальної мережі, яка порушує соціальну злагоду, доброзичливість та провокує потік непристойних матеріалів», – сказав пан Сауд.

Для того, щоб зробити платформи соціальних медіа відповідальними, уряд попросив компанії зареєструватися та відкрити офіс у Непалі, сплачувати податки та дотримуватися законів і правил країни – додав міністр.

Поки що незрозуміло, що саме стало причиною заборони TikTok та відмови компанії виконувати запити Непалу.

Гаган Тапа, лідер партії Непальський конгрес, яка входить до правлячої коаліції, сказав, що намір уряду, здається, «придушує свободу слова».

«Регулювання є необхідним, щоб перешкоджати тим, хто зловживає соціальними медіа, але закривати соціальні медіа в ім’я регулювання абсолютно неправильно», — написав Гаган Тапавін у Twitter.

Рішення про заборону було прийнято через кілька днів після того, як Непал запровадив директиву, яка вимагає від платформ соціальних медіа, що працюють у країні, створювати локальні офіси.

Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, за останні чотири роки в Непалі було зареєстровано понад 1600 випадків кіберзлочинності, пов’язаних із TikTok.

Це не перший великий бан у Непалі. У 2018 році країна заборонила усі порнографічні сайти.

Непал забанив TikTok за «порушення соціальної гармонії»

Непал доєднався до щодня зростаючої когорти країн, у яких TikTok повністю або частково заборонений. TikTok повністю заборонений в Сомалі, Сирії, Йорданії, Ірані, Афганістані, Індії, Киргизстані, а тепер і Непалі. Раніше мережа була заборонена також в Індонезії, Пакистані, Бангладеші та Азербайджані.

Ба більше, TikTok заборонений навіть у Китаї, де замість нього використовується повністю контрольована урядом мережа Douyin.

В США TikTok повністю заборонений у Монтані, крім того, в 34 з 50 штатів ця соціальна мережа заборонена для державних службовців. Крім того, TikTok заборонений для державних службовців у Великій Британії, Ірландії, Норвегії, Данії, Австрії, Франції, Бельгії, Нідерландах, Естонії, Латвії, Тайвані та Австралії.